Aften in je mond? Dat is helemaal niet zo gek. Iedereen heeft er wel eens last van. De een vaker dan de ander. Maar hoe ontstaan die pijnlijke blaasjes? Zijn ze gevaarlijk? En belangrijker nog: hoe kom je van die vervelende dingen af? Wij zetten 6 praktische, simpele én pijnloze tips tegen aften op een rijtje. 

Wat zijn aften?

Aften zijn kleine witte, gele of witgrijze plekjes in je mond. Soms lijken ze op blaasjes. Meestal met een rode vlek eromheen. Aften zie je vaak:

 • op je lippen
 • op je gehemelte
 • onder of op je tong
 • aan de binnenkant van je wangen
 • op je tandvlees 
 • aan de binnenkant van je lippen

Aften zijn voor veel mensen pijnlijk. Zeker tijdens het eten, drinken of zelfs praten. 

Hoe ontstaan aften in je mond?

Gek genoeg is het nog niet precies duidelijk hoe aften in je mond ontstaan. Uit verschillende onderzoeken en uit ervaringen van artsen, blijken er een paar waarschijnlijke oorzaken van aften:

 • Een besmetting met een virus of bacterie. Dat heeft te maken met de verminderde weerstand die je op dat moment hebt. Krijgt je immuunsysteem een klap? Dan merk je dat vaak in je mond aan gevoelig tandvlees of aften.
 • Een slechte mondhygiëne. Viezigheid krijgt zo de kans om je mond te irriteren.
 • Een wondje. Bijvoorbeeld doordat je (per ongeluk) op je mond of lip bijt, door heet eten, een scherpe beugel of doordat je te hard poetst. 
 • Een tekort aan vitamine C, B12, foliumzuur of ijzer. 
 • (Chronische) ziekten en medicijnen die een gevoelige mond veroorzaken, zoals glutenallergie, of chemotherapie bij bijvoorbeeld kanker. 
 • Roken.
 • Gevoeligheid voor eten of stoffen. Vooral kiwi en ananas zijn bij veel mensen prikkels voor blaasjes in je mond. Ook sommige chemische stoffen triggeren aften. 

6x tips tegen aften

De hele waslijst aan oorzaken van aften in je mond voelt misschien een beetje… ontmoedigend. Maar laat je niet afschrikken: in veel gevallen kun je zelf genoeg doen tegen aften in je mond. Hieronder geven we je 6 simpele en handige tips tegen die vervelende mondblaartjes.

Tip 1: vermijd zuur eten en drinken

Heb je wel eens een citroen uitgeknepen terwijl je een klein wondje op je vinger had? Dan weet je vast meteen wat we bedoelen. De zuren die bijvoorbeeld in citrusvruchten (maar ook in frisdranken, fruitsappen en veel snoep) zitten, irriteren de aften in je mond. Zie het als open wondjes. Dat kan behoorlijk pijn doen en de boel onrustig maken. Niet doen dus!

Tip 2: zorg voor genoeg vitaminen

Zoals hierboven al genoemd, kan een tekort aan vitamine C, B12, foliumzuur of ijzer aften in je mond veroorzaken. Zorg er daarom voor dat je deze vitamine (meer) binnenkrijgt. Met een gevarieerd voedingspatroon kom je vaak al een heel eind.

Tip 3: gebruik een tandvleesgel

Heb je aften, dan is het duidelijk: de gezondheid van je mond kan wel een boost gebruiken. Een speciale tandvleesgel kan je daarbij helpen. Zo’n gel voedt je tandvlees met de juiste vitaminen en beschermt het tegen bacteriën die je tandvlees irriteren. Bovendien kan het de pijn die je al hebt kalmeren. Een handig en veelzijdig middeltje, dus!

Tip 4: raak de aften in je mond niet aan

Het zijn open wondjes die je beter zo schoon mogelijk houdt. Peuter er dus niet aan met je vingers. 

Tip 5: poets je tanden (beter)

Ook een slechte mondhygiëne heb je vaak zelf in de hand. Best schokkend: veel mensen denken dat je hun gebit goed poetsen, maar tandartsen zien meteen dat dat niet het geval is. In dit blog geven we je uitgebreide tips voor een gezond gebit. In het kort: poets regelmatig (minimaal 2x per dag) en nauwkeurig, en flos ook regelmatig de ruimtes tussen de tanden en kiezen schoon. Doe dat trouwens wel voorzichtig: je wil de aften niet beschadigen!

Tip 6: probeer tandpasta zonder SLS tegen aften

De stof SLS (sodium lauryl sylfaat) zorgt ervoor dat tandpasta lekker schuimt. Maar… die stof is helemaal niet nodig! Sommige mensen reageren er heftig op. Het kan zomaar de oorzaak zijn van de aften in je mond!

Alle tips tegen aften in je mond nog even kort op een rijtje: vermijd zuur eten en drinken, zorg voor genoeg vitaminen, gebruik een tandvleesgel, raak de mondblaren niet aan, poets je tanden (beter) en probeer een tandpasta zonder SLS.

Maar wat als deze tips tegen aften allemaal niet helpen?

Ai. Vervelend. Bespreek je probleem dan eens met je tandarts of huisarts. Hij of zij kan meedenken over de oorzaken en over tips tegen aften in je mond. Ook kun je het best even naar de tand- of huisarts gaan als een aft na twee weken nog steeds niet weg is. Dan kan er iets anders aan de hand zijn. En eh, vind je het maar lastig om iedere dag goed voor je gebit te zorgen? Misschien helpen deze tips voor het verzorgen van je mond in recordtempo je!