Hoe ziet ontstoken tandvlees eruit? Goeie vraag! Want als je weet hoe deze vervelende aandoening eruitziet, kun je het zo snel mogelijk opmerken en verhelpen. En dat wil je, want zo’n ontsteking is écht geen pretje. Wij laten je zien hoe je tandvleesontsteking herkent én hoe gezond tandvlees eruit moet zien. 

Wat is ontstoken tandvlees?

Ontstoken tandvlees is geïrriteerd tandvlees door bacteriën. Die bacteriën komen vaak uit voedsel. Dat is niet erg: meestal slik je die gewoon door en poets je ze weg. Doe je dat niet, dan kunnen ze zich ophopen en onder je tandvlees kruipen. Zitten ze daar lang en met veel tegelijk? Dan gaat je tandvlees ontsteken. Dat begint met een lichte ontsteking (gingivitis) maar kan uitgroeien tot een zware ontsteking (parodontitis). 

Hoe ziet ontstoken tandvlees eruit?

Ontstoken tandvlees bestaat dus in verschillende gradaties. Er wordt vaak gezegd dat je parodontitis moeilijk signaleert en dat je het vaak pas ontdekt wanneer het al te laat is en je tanden verliest. Dat is deels waar. De symptomen zijn vaak vaag, maar ze zijn er absoluut. Wees dus alert! Zo ziet ontstoken tandvlees eruit:

  • Bloedend. Bij de minste of geringste aanraking bloedt je tandvlees al, bijvoorbeeld bij iedere poetsbeurt.
  • Slap. Het hangt zelfs een beetje. 
  • Rood/donkerroze. De kleur van je tandvlees is donker en misschien zelfs vurig.
  • Gezwollen. Het lijkt dikker te zijn dan normaal. 

ontstoken_tandvlees

Hoe ziet gezond tandvlees eruit?

En dít is hoe gezond tandvlees eruitziet… 

  • Strak. Het ligt strak om je tanden en kiezen heen. 
  • Lichtroze. Een gezonde, lichtroze kleur wijst op gezond tandvlees. 
  • Egaal. Er zitten geen grote wondjes of blaasjes op je tandvlees.
  • Kleine putjes. Bij gezond tandvlees zie je boven de tanden kleine putjes, een beetje zoals een sinaasappelschil. 

gezond_tandvlees

4 tips tegen ontstoken tandvlees?

Goed. Nu weten we wat we willen voorkomen en oplossen (foto 1) en naar welke situatie we streven (foto 2). Je kunt zelf namelijk veel doen tegen ontstoken tandvlees. Gelukkig maar! Maar… het is wel belangrijk dat je dat zo snel mogelijk doet. Dit zijn een paar dingen die je kunt doen:

Tip 1: goed poetsen en stoken

Zo verminder je tandplak in je mond. Zo wordt de kans dat bacteriën (die in het tandplak zitten) onder het tandvlees kruipen een stuk kleiner.

Tip 2: tandvleesgel gebruiken

Met een tandvleesgel (bijvoorbeeld de NBF Gingival Gel) sla je twee vliegen in één klap. Het werkt aan de ene kant preventief: het voedt je tandvlees en beschermt het tegen bacteriën. En aan de andere kant kalmerend: tandvleesgel kan een beginnende ontsteking kalmeren en de pijn dempen. Merk je de eerste symptomen van ontstoken tandvlees? Haal een tube tandvleesgel in huis!

Tip 3: genoeg water drinken

Bacteriën gedijen goed in een droge mond. Hierin ontstaan namelijk vaker scheurtjes en losse bacteriën worden zo minder regelmatig weggespoeld met slokjes water. Houd je mond vochtig, dat is veel beter. 

Tip 4: gezond leven

Ook de rest van je eet-, drink- en leefpatroon heeft enorme impact op de staat van je tandvlees. Zorg dat je gevarieerd eet en beperk alcohol en sigaretten. 

Wil je meer tips tegen ontstoken tandvlees?

Die hebben we voor je. In ons archief staan genoeg blogs over wat helpt tegen tandvleesontstekingen en tips voor een gezonde mond. Wat dacht je bijvoorbeeld van een blog vol tips voor duurzame mondverzorging. Of eentje over welke tandartsbehandeling je nóóit mag skippen tijdens je zwangerschap. Oh, of deze over een slechte adem bestrijden met dingen die je al in huis hebt. Altijd handig.