Heb je last van een bloedend gehemelte? Dan zijn er verschillende oorzaken mogelijk. Denk aan wondjes, je leefstijl of een onderliggende ziekte. De één ernstiger dan de ander. Maar wanneer moet je je zorgen maken? En hoe los je een bloedend gehemelte zelf op? Wij vertellen je alles wat je moet weten + geven 4 oplossingen.

Hoe ontstaat een bloedend gehemelte?

Een bloedend gehemelte kan verschillende oorzaken hebben. Aan de plek van de bloeding is vaak al aan te wijzen om welke oorzaak het gaat. Probeer de bloeding dus te lokaliseren (bijvoorbeeld met een schoon wattenstaafje). Zo kom je ook het snelst bij een passende oplossing.

Je kan het verhemelte (gehemelte en verhemelte is hetzelfde) opdelen in twee delen: een zacht deel, hoog en in het midden, en het hardere deel, de geribbelde rand langs de tanden en kiezen. 

Het zachte midden van je gehemelte

  • Brandwond: een bloeding op het zachte deel van het gehemelte wijst vaak op een brandwond (soms met een blaar) na te heet eten of bijvoorbeeld te hete thee. 
  • Ontsteking door een virus: er kan sprake zijn van een virus dat zorgt voor een keelontsteking of amandelontsteking. Irritatie door dit virus kan bloedingen veroorzaken. 
  • Ontsteking door sigaretten of medicijnen: ook roken of sommig medicijngebruik kan een oorzaak zijn van een bloedend en geïrriteerd verhemelte.
  • Mondkanker: in enkele gevallen wijst een bloedend gehemelte op mondkanker. 

De harde en geribbelde rand van je gehemelte

Bloedt je gehemelte op de harde, geribbelde plekken in je mond? Aan de rand bij je tanden en kiezen? Dan kan ontstoken tandvlees de oorzaak zijn. 

Naast ontstoken tandvlees kunnen ook brandwondjes, ontstekingen of kanker de veroorzaker zijn van een bloeding op het harde deel van het gehemelte. (Licht) ontstoken tandvlees komt echter regelmatig voor.

Bloedend gehemelte door ontstoken tandvlees

Ontstoken tandvlees noemen we ook wel parodontitis. Deze vervelende ontsteking ontstaat door opgehoopte bacteriën in je mond. De meeste bacteriën slik je door of poets je weg met je tandenborstel. Maar doe je dat niet goed en vaak genoeg langs de randen, dan kruipen deze bacteriën onder het tandvlees. Dat kan zorgen voor irritaties, bloedend tandvlees (en dus een bloedend gehemelte) en pijn. Dit noemen we gingivitis, het voorstadium van parodontitis. In het ergste geval leidt ontstoken tandvlees zelfs tot hart- en vaatziekten en rottende en uitvallende tanden. 

4 oplossingen bij bloedend gehemelte

Lijkt ontstoken tandvlees inderdaad de oorzaak van je bloedende gehemelte? Dan kun je nu gericht actie ondernemen. Dit zijn 4 werkende oplossingen:

1. Gebruik een kalmerende tandvleesgel 

De eerste tip tegen een bloedend verhemelte is meteen een erg praktische: gebruik een speciale tandvleesgel. Deze gels zijn de laatste tijd populairder dan ooit – zeker sinds Radar er positieve aandacht besteedde. Met een tandvleesgel sla je eigenlijk twee vliegen in één klap: je kalmeert de irritatie en pijn, en tegelijkertijd voedt het je tandvlees met belangrijke vitaminen.

Je koopt onze NBF Gingival Gel nu met korting! Gebruik de actiecode NBFSTART2023 bij het afrekenen voor 15% korting. 

2. Eet en leef gezond

De staat van je mond zegt vaak veel over je weerstand. Zorg dus dat je gezond en gevarieerd eet en voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Beperk (of stop met) alcohol en roken – deze producten irriteren je tandvlees juist verder. En zoals je hierboven al las: het kan ook juist de veroorzaker van je bloedende gehemelte zijn.

3. Eet koud voedsel 

Met heet en scherp eten kun je je – toch al gevoelige – tandvlees nog verder irriteren. Dat wil je niet, dus eet en drink zo veel mogelijk koude en zachte producten. Kan je je warme kop koffie in de ochtend écht niet missen? Drink deze dan met een rietje.

4. Poets en flos goed 

Een goede mondhygiëne blijft toch echt het belangrijkste! Ja, ook wanneer je tandvlees al bloedt en er al sprake is van gingivitis of parodontitis. Zorg dus dat je je tanden minimaal twee keer per dag nauwkeurig poetst met een tandpasta met fluoride, schraap je tong (waarom, dat lees je hier) en stook of flos dagelijks. 

De tips tegen een bloedend gehemelte nog eens op een rijtje: gebruik een tandvleesgel, eet en leef gezond, eet koud voedsel en poets en flos goed.

Stopt je gehemelte niet met bloeden? 

Zoals hierboven al werd aangestipt: er zijn verschillende mogelijke oorzaken. Werken bovenstaande oplossingen niet? Dan is een virus of andere ziekte mogelijk toch de oorzaak. Als je last blijft houden van je gehemelte is het daarom altijd een goed plan om de tandarts en/of dokter te bezoeken.