Aften onder je tong – dat kan heel vervelend en pijnlijk zijn. Veel mensen hebben er regelmatig last van, maar nog altijd is de oorzaak een raadsel. Er lijkt een verband te zijn met wondjes (bijvoorbeeld door een beugel) en een slechtere weerstand. Maar goed – je bent hier omdat je wil weten hoe je zo snel mogelijk van die vervelende aften onder je tong afkomt. Wij geven je 4 effectieve tips!

Aften onder de tong, wat betekent dat?

Aften kunnen op verschillende plekken in je mond ontstaan, maar meestal zie je ze in de wang, aan de binnenkant van de lippen of onder de tong. Ook zie je aften wel eens op de lippen, het lijkt dan op een koortslip, maar dat is het (meestal) niet.

Waar die blaasjes in je mond ook zitten: ze kunnen voor nare pijn zorgen. Zeker onder de tong, omdat je deze veel beweegt bij het praten of eten. Hierdoor kun je er meer, maar ook langer last van hebben. Door wrijving blijft de irritatie steeds aanwakkeren.

4 tips tegen aften onder de tong

Aften gaan vaak vanzelf weg binnen een paar weken. Maar om de natuur een handje te helpen (en om zo snel als maar kan van die pijnlijke blaasjes af te zijn) kan je onderstaande 4 tips toepassen!

1. Tandvleesgel

Met een speciale tandvleesgel kalmeer je de irritatie in je mond. Het zalfje voedt je tandvlees met vitaminen (die kan je wel gebruiken als je last hebt van aften) en beschermt het tegen bacteriën. Het werkt heel simpel en snel: poets je tanden zoals je dat altijd doet, smeer de aften in met de tandvleesgel en klaar! Je merkt al snel dat je tandvlees de gel opneemt en dat de geïrriteerde afte kalmeert. Twee keer per dag smeren is genoeg. 

Je koopt deze gel nu met 25% korting! Bestel ‘m direct hier, in onze webshop. Ook fijn: je hebt maar een heel klein beetje nodig en doet dus lang met een tube. Een handig middeltje om in huis te hebben!

2. Gezond eten

Aften onder je tong wijzen vaak op slechtere weerstand. Misschien heb je het wel eens gemerkt: die vervelende blaasjes komen vaak opzetten wanneer je een weekend flink hebt doorgezakt of juist ziek bent (geweest). Zorg dus dat je extra gezond leeft om zo snel mogelijk van die pijnlijke aften af te komen. Eet dus genoeg vitaminen uit groenten en fruit en drink voldoende water. De richtlijn is: minimaal 2 stuks fruit, 250 gram groenten en 1,5 liter water per dag. 

3. Goed poetsen en stoken

Aften gedijen goed met bacteriën. En dat wil je nu juist voorkomen, dus zorg dat je je mond extra schoon houdt. Poets dus minimaal twee keer per dag nauwkeurig. Het liefst met tandpasta met fluoride en met een elektrische tandenborstel, want daarmee bereik je de achterste kiezen het beste. Flos of stook daarnaast dagelijk tussen de kleine ruimtes tussen je tanden en kiezen. Vergeet ook je tong niet te schrapen – zeker bij aften onder je tong is dat geen overbodige luxe. 

Gebruik voor extra ondersteuning van je mondhygiëne een speciale tandvleesgel – zoals de NBF Gingival Gel. 

4. Vermijd alcohol en zuren

Veel mensen denken dat spoelen met alcohol een goed plan is bij aften. Dat is niet zo! Alcohol werkt uitdrogend en kan de aften in je mond juist irriteren. Bovendien kan het erg pijnlijk zijn. Hetzelfde geldt met zure dranken en eten. De aften in je mond zijn eigenlijk open wondjes. Zuren, zoals in citrusvruchten en frisdrank, kunnen die flink onrustig maken. 

De 4 tips tegen aften onder de tong nogmaals: gebruik een tandvleesgel, eet gezond, poets en flos goed en vermijd alcohol en zuren.

Gaan de aften onder je tong niet weg?

Helpen bovenstaande tips en middeltjes niet om binnen twee weken van de aften af te komen? Dan is het slim om toch eens langs de huisarts te gaan. Want hoewel we nog altijd niet precies weten hoe aften ontstaan, weten we wel dat ze kunnen wijzen op vervelende ziektes en problemen. Een bezoekje aan de dokter is dan dus verstandig!

Op dit moment bestel je onze NBF Gingival Gel met 25% korting! Gebruik de code NBFSTART2022 en test onze succesvolle tandvleesgel zelf. Hier lees je wat anderen over de gel zeggen…