Pijn na verstandskiezen trekken – de meeste mensen krijgen er vroeg of laat een keer mee te maken. Dat is niet zo gek: de tandarts of kaakchirurg wroet behoorlijk in je gebit om die achterste kiezen te verwijderen. Wanneer de verdoving na de behandeling begint uit te werken, kan dat best pijnlijk zijn. Met deze 6 tips kalmeer je de pijn en verzorg je je kwetsbare gebit extra goed.

Verstandskiezen trekken: waarom eigenlijk?

Wist je dat niet iedereen verstandskiezen heeft? Ongeveer een kwart van de mensen heeft geen of minder dan 4 verstandskiezen. Ze komen door tussen de leeftijd van 17 en 24 jaar maar dus lang niet bij iedereen. Dat zit zo: de verstandskies sterft uit. In de prehistorie waren deze kiezen nuttig om rauw en grof eten, zoals vlees, goed te kauwen. Later gingen mensen lopen, eten bewerken met hun handen en vervolgens werd de kaak smaller.

Die verstandskiezen, ook wel wijsheidstanden, zijn tegenwoordig niet meer nodig. Sterker nog, ze zitten behoorlijk in de weg:

  • Ze zijn lastig schoon te maken omdat ze zo ver liggen, waardoor er vaak ontstoken tandvlees rondom de verstandskies ontstaat.
  • Deze kiezen hebben vaak gaatjes.
  • Ze verdrukken de rest van het gebit waardoor dit beschadigd raakt en soms schots en scheef gaat staan.
  • Er is vaak helemaal geen ruimte voor de kiezen, waardoor ze niet of maar half doorkomen en onder het tandvlees gaan ontsteken. 

Wist je dat ieder type gebit andere verzorging nodig heeft? Hier ontdek je welk type gebit jij hebt!

Hoe gaat dat dan, verstandskiezen trekken?

Het is dus best logisch dat verstandskiezen al snel worden getrokken. Dat gebeurt bij de tandarts of kaakchirurg en vrijwel altijd per kant: bijvoorbeeld eerst de boven- en onderkaak links en een aantal weken later de kiezen aan de rechterkant. Onder (meestal) plaatselijke verdoving trekt de tandarts of chirurg de kiezen met wortel en al uit het kaakbot. Daarna wordt de ruimte doorgaans gehecht met hechtdraad dat na een paar dagen tot weken vanzelf oplost.

6 tips bij pijn na verstandskiezen trekken

De verdoving begint na 1 tot soms wel 7 uur uit te werken. De pijn na het trekken van de verstandskiezen kan dan op komen zetten. Denk aan een zwelling, zeurende pijn in het gebit, pijn aan de wond, uitstralende pijn naar de kaak en rest van je mond en koorts of verhoging. Best wat kwaaltjes dus, maar met de juiste nazorg beperk je de pijn en voorkom je infecties.

Tip 1: slik paracetamol tegen de ergste pijn

Ibuprofen is weliswaar een zwaarder pijnstilmiddel, maar werkt ook bloedverdunnend. Met een wondje in je mond, is dat geen goed plan. 

(Dit moet je weten over bloedverdunners bij de tandarts…)

Tip 2: gebruik een speciaal mondspoelmiddel

Veel artsen of chirurgen schrijven meteen na de behandeling een recept uit voor een speciaal mondspoelmiddel. Hiermee reinig je je gebit en de wonden voorlopig zonder tandenborstel of stoker. Deze kunnen de kwetsbare plekken in je mond namelijk irriteren. Let op: gebruik altijd een medisch middel en niet zomaar die van de supermarkt!

Tip 3: eet en leef gezond

Dat wil zeggen: drink voldoende water en zorg dat je voldoende vitaminen binnenkrijgt. Drink daarnaast geen alcohol (dit is bloedverdunnend en irriteert je tandvlees) en rook niet. Roken kan de wond irriteren en zorgen voor ontstekingen in het tandvlees rondom de wond van de verstandskies. 

Tip 4: eet zacht voedsel

Eten en drinken kan nog best een beetje pijn doen. Eet daarom zacht voedsel totdat het minder pijnlijk is. Denk aan vla, smoothies of zacht fruit, zoals banaan. Pas daarnaast ook op met voedsel of drank met veel zuren: dat kan prikken in de wond.

Tip 5: gebruik een tandvleesgel

Met een tandvleesgel verzorg je je tandvlees met belangrijke vitaminen. Hierdoor is het weerbaarder tegen bacteriën. Bovendien stil je hiermee de pijn. Dubbel handig! Wil je meer weten over tandvleesgel? Lees hier meer over onze NBF Gingival Gel.

Bestel de gel nu met 25% korting met de code NBFSTART2022!

Tip 6: koel je kaak

Houd een koud kompres tegen de wang van de getrokken kiezen. Dat zal de ergste zwelling verminderen. Schrik trouwens niet van gekleurde plekken op je wangen: deze blauwe (of soms groene of gele) plekken trekken vanzelf weer weg. 

De 6 tips bij pijn na het verstandskiezen trekken op een rij: slik paracetamol, gebruik een speciaal mondspoelmiddel, eet en leef gezond, eet zacht voedsel, gebruik een ondersteunende tandvleesgel en koel je kaak. 

Veel pijn of bloed?

Neem dan altijd contact op met de tandarts of het ziekenhuis. Hoewel veel mensen fluitend door deze ingreep heen fietsen, is het wel degelijk een operatie en moet je goed letten op je herstel. Bovenstaande tips helpen je een heel eind bij de nazorg!