Een ontsteking onder een kroon, daar zit je écht niet op te wachten. Je hebt daar, op dat plekje in je mond, vast al genoeg gedoe en pijn gehad. Extra vervelend dus. Maar een ontsteking of irritatie komt daar wel erg vaak voor. Wij geven je 5 tips om de ontsteking onder de kroon te kalmeren.

Hoe ontstaat een tandvleesontsteking onder een kroon?

Een kroon is een vervanger van een kies of tand. Het is als het ware een kapje dat over een oude afgeslepen kies of tand wordt geplaatst. Dit kan jaren, soms wel 20 tot 25 jaar, blijven zitten. Een kroon wordt geplaatst als de tand of kies niet meer te redden is met vullingen of als die er niet mooi uitzien – om esthetische redenen dus.  

De kroon, het kapje, past als het goed is precíés. Toch kunnen er kleine ruimtes zijn tussen de kroon, de tand of kies, en het tandvlees. Dit kan meteen het geval zijn, maar ook later, wanneer het tandvlees bijvoorbeeld terugtrekt door ouderdom. In deze ruimtes kunnen bacteriën zich ophopen. Poets je deze niet goed weg, dan kunnen die bacteriën het tandvlees gaan irriteren. Als deze irritatie niet snel genoeg wordt verholpen, kunnen de bacteriën zich verspreiden naar de wortel en vervolgens zelfs naar het kaakbot. Hoe verder de bacteriën kruipen, hoe heviger de tandvleesontsteking. 

Symptomen ontsteking onder een kroon

Je herkent ontstoken tandvlees onder een kroon vaak aan:

Bij al deze symptomen kan er zowel sprake zijn van een milde irritatie (gingivitis) als een tandvleesontsteking (parodontitis). In beide gevallen is het belangrijk om meteen actie te ondernemen. 

5x tips om een ontsteking onder een kroon te verhelpen

Een irritatie of ontsteking onder een kroon kan je in veel gevallen zelf nog redden. Hoe? Met deze 5 tips: goed poetsen, goed stoken, gezond leven, met een speciale tandvleesgel en door je tong te schrapen. Hieronder gaan we dieper in op deze tips.

Tip 1: poets je tanden goed

Houd je mond schoon en fris en poets dus goed. Dat wil zeggen: minimaal twee keer per dag en nauwkeurig bij alle tanden en kiezen. Gebruik een tandpasta met fluoride. Op deze manier ga je verspreiding van de bacteriën zoveel mogelijk tegen. Een elektrische tandenborstel kan helpen, maar is geen eis. 

Tip 2: stook goed

Juist in de ruimtes tussen je tanden en kiezen hopen bacteriën en vuil zich op. De kans op uitbreiding en irritatie is hier dus het grootst. Verklein de kans op ontstekingen en stook regelmatig met ragers, stokers of flosdraad. Wees voorzichtig als je tandvlees op die plekken al geïrriteerd is, maar sla het stoken zeker niet over!

Tip 3: leef gezond

Je hebt vast wel eens gemerkt dat je mond, met name je tandvlees, reageert op je voeding. Bij een tekort aan vitaminen, krijg je bijvoorbeeld wel eens aften onder je tong. Bij een slechtere weerstand krijgen ook bacteriën vrij spel. Heb je een ontsteking onder een kroon, dan is gezond eten en leven dus heel verstandig. Rook niet, drink geen alcohol, eet genoeg vitaminen en drink voldoende water.

Tip 4: gebruik een tandvleesgel bij de ontsteking onder de kroon

Gebruik een tandvleesgel om je tandvlees te beschermen tegen bacteriën. De NBF Gingival Gel zit vol met voedende vitaminen. Smeer je ontstoken tandvlees bij de kroon hiermee in en je merkt al snel dat de irritatie kalmeert. Fijn tegen de pijn én om erger te voorkomen.

Op dit moment bestel je de tandvleesgel met flinke korting: met de code NBFSTART2023 krijg je 15% korting bij het afrekenen.

Tip 5: gebruik een tongschraper

Op je tong zitten ontzettend veel bacteriën. Deze bacteriën komen ook op je tanden terecht en bouwen zich – als je niet goed poetst – op tot tandplak of zelfs tandsteen. Door je tong regelmatig te schrapen, haal je een groot deel van die oppervlakkige bacteriën alvast weg. Hoe je dat goed doet, tongschrapen? Dat leggen we je uit in dit blog. 

Werkt dat niet? Ga naar de tandarts.

Helaas: als bovenstaande 5 tips niet helpen tegen de ontsteking onder je kroon, dan is het toch echt tijd om de tandarts te bellen. De kans is dan namelijk groot dat het om een hevigere ontsteking gaat die al diep zit. En die kan alleen een tandarts verhelpen. Bovendien kan het ook zo zijn dat je kroon niet meer goed zit. Dat kan betekenen dat de ontsteking keer op keer zal terugkomen. Daar zit niemand op te wachten. Bij twijfel: ga naar de tandarts.