Teruggetrokken tandvlees herstellen en remmen: 7 tips

Teruggetrokken tandvlees herstellen, hoe doe je dat? Want ‘blote tanden’, daar moet je niet zomaar mee rond blijven lopen. Er zijn verschillende oorzaken van terugtrekkend tandvlees (de een heftiger dan de ander) en ook verschillende manieren om dit aan te pakken. Wij zetten de opties die je hebt en handige tips op een rijtje. 

Wat is teruggetrokken tandvlees?

Teruggetrokken tandvlees is tandvlees dat opkruipt en zo meer tand blootlegt. Je tanden lijken dan dus langer. In de tandheelkunde noemen we dat gingiva recessie. Terugtrekkend tandvlees klinkt onschuldig maar dat is het helaas bijna nooit. Door de ontblote tanden kan je tandvlees pijnlijk aanvoelen, het kan leiden tot blootliggend tandbeen en zenuwen (en dat doet pijn!) en het kan zelfs leiden tot loszittende en uitvallende tanden en kiezen.

Bovendien is teruggetrokken tandvlees een bron voor bacteriën, dus een ontsteking ontstaat hier al snel. Tandvleesontsteking kan zelfs levensbedreigend zijn

Wat is de oorzaak van teruggetrokken tandvlees?

Er zijn veel mogelijke oorzaken van teruggetrokken tandvlees, zoals:

  • Trauma (door te hard poetsen of stoken, knarsen, of door het dragen van een beugel)
  • Roken
  • Scheve tanden
  • Slechte voeding (bijvoorbeeld te veel alcohol of suiker en te weinig vitamine C)
  • Ziektes (zoals diabetes of kanker)
  • Ouderdom
  • Erfelijkheid

Maar veruit de meest voorkomende oorzaak is slechte mondhygiëne. Door je gebit en mond niet goed schoon te maken, hopen bacteriën zich op. Deze bacteriën kunnen uiteindelijk onder het tandvlees kruipen, wat kan leiden tot tandvleesontsteking. Teruggetrokken tandvlees is een symptoom van tandvleesontsteking. 

Een overzicht van (verrassende) symptomen van tandvleesontsteking.

Teruggetrokken tandvlees herstellen en voorkomen: 7 tips

Heb je al erg veel last van het teruggetrokken tandvlees, bijvoorbeeld pijn of ontstekingen? Dan kan je – samen met je tandarts – besluiten om het teruggetrokken tandvlees te herstellen. Er zijn twee opties:

1. Transplantatie

Een tandvleestransplantatie is een effectieve behandeling tegen terugtrekkend tandvlees. Een chirurg haalt een stukje tandvlees uit je mond, onder verdoving natuurlijk. Vaak komt dit tandvlees uit het gehemelte. De chirurg legt dit tandvlees over de blootliggende tandhals en hecht het vast. 

2. Pinhole methode

Bij de pinhole methode maakt een tandarts of chirurg een gaatje in het tandvlees. Met een haakje duwt de specialist het tandvlees van binnenuit naar beneden, verder over de tandhals heen. Deze methode is iets van de laatste jaren. Het is nieuw, maar toch al erg populair: het werkt goed en is een stuk minder ingrijpend dan een transplantatie.

Teruggetrokken tandvlees remmen en voorkomen

Teruggetrokken tandvlees kan je niet meer zelf volledig herstellen. Eenmaal teruggetrokken, groeit het niet vanzelf terug. Voor een definitieve oplossing heb je dus écht een tandarts of chirurg nodig. Maar het goede nieuws: herken je het terugtrekken op tijd, dan kan je het snel remmen en erger voorkomen. 

3. Tandvleesgel gebruiken

Veruit de makkelijkste, goedkoopste en minst pijnlijke optie: gebruik een speciale tandvleesgel. Hiermee voed je je tandvlees, bescherm je het tegen bacteriën en kalmeer je je mond. Zo beperk je verdere terugtrekking van je tandvlees. Masseer de NBF Gingival Gel twee keer per dag op je tandvlees, laat het minimaal 10 minuten intrekken en klaar. 

Je bestelt deze tandvleesgel nu met 15% korting! Gebruik de code NBFSTART2023 bij het afrekenen.

4. Flossen, ragen en stoken

De kleine ruimtes tussen je tanden en kiezen zijn een walhalla voor bacteriën. Hier vermenigvuldigen ze zich en kruipen ze onder je tandvlees. Door regelmatig te flossen, ragen of stoken verminder je de bacteriën en voorkom je tandvleesontsteking. En dus ook terugtrekkend tandvlees. 

5. Goed poetsen

Poetsen is en blijft de belangrijkste manier om je gebit schoon te houden. Gebruik voor je geïrriteerde, teruggetrokken tandvlees een zachtere borstel en masseer ook langzaam over het tandvlees. Doe dat extra nauwkeurig bij de randen tussen je tanden of kiezen en tandvlees. Wees wel voorzichtig, je wil je tandvlees niet verder beschadigen.

6. Tandsteen laten verwijderen bij mondhygiënist

Tandsteen bestaat uit hard geworden tandplak. Een bron van bacteriën dus! Deze kruipen vanuit het tandsteen snel onder je tandvlees, waar ze irritaties en ontstekingen kunnen veroorzaken. Wees dat voor en laat tandsteen regelmatig verwijderen bij de mondhygiënist – liefst minimaal twee keer per jaar.

Meer weten over tandsteen verwijderen? Lees hier verder.

7. Gezond eten en leven

De gezondheid van je mond valt of staat met goede voeding en een gezonde leefstijl. Rook dus niet, beperk suiker en alcoholgebruik en eet gevarieerd en genoeg vitamines. Je zal merken dat je mond zo de kans krijgt om kleine irritaties sneller (zelf) op te lossen. Essentieel bij het herstel van teruggetrokken tandvlees!

Veel pijn?

Twijfel je over de oorzaak van je omhoog gekropen tandvlees of weet je niet welke methode het beste werkt voor jou? Maak een afspraak bij de tandarts. Hij of zij denkt met je mee over een goed behandelplan. Wacht niet te lang met actie nemen. Voorkomen is zéker in dit geval beter (en goedkoper én makkelijker) dan genezen.

Producten

Winkelwagen
Scroll naar boven