Tandvlees jeuk: oorzaak en 8 goede tips

Niets zo vervelend als jeuk. Nou ja, het kan tóch nog vervelender: tandvleesjeuk. Je kan er niet zomaar krabben of wrijven om de jeuk te verlichten (dat is sowieso een slecht plan). Hoe ontstaat deze jeuk? En belangrijker: hoe kom je er zo snel mogelijk van af? Wij zetten de oorzaken en 8 sterke tips op een rijtje. 

Jeukend tandvlees: de oorzaken

Een kriebelend, trekkerig, irriterend gevoel aan je tandvlees – de meeste mensen hebben er wel eens last van. Soms voel je het alleen in het harde tandvlees, soms ook in de wangen of in het gehemelte. Dat is niet zo gek, want er zijn veel oorzaken die kunnen leiden tot tandvleesjeuk:

  • Een allergische reactie. Ben je allergisch voor bepaalde producten en krijg je deze toch binnen, dan kan je tandvlees gaan jeuken als reactie hierop. Ook bij hooikoorts kunnen pollen kriebelen in de mond.
  • Een droge mond. Een droge mond kan een trekkerig, jeukend gevoel veroorzaken.
  • Geïrriteerd of ontstoken tandvlees. Bacteriën in je mond kunnen je tandvlees irriteren.
  • Hormonen. Tijdens een zwangerschap, de puberteit of de overgang kunnen hormonen zorgen voor jeuk, ook in de mond. 
  • Wondjes. Wondjes, bijvoorbeeld na het trekken van verstandskiezen of door een scherpe beugel, kunnen jeuken wanneer ze genezen.
  • Aften. (Wat dat zijn en hoe je ze verhelpt? Dat lees je hier.)

8 doeltreffende tips tegen jeukend tandvlees

Er zijn dus ontzettend veel oorzaken, maar gelukkig ook veel manieren om de jeuk te verlichten en verhelpen. 

Tip 1: Poets goed

Houd je mond goed schoon door de bacteriën nauwkeurig weg te poetsen. Poets daarom twee keer per dag met een tandpasta met fluoride. Zet de borstel schuin op je gebit zodat je als het ware nét een beetje onder het tandvlees borstelt. Juist daar hoopt viezigheid zich op. Doe dat trouwens absoluut niet te agressief, daar beschadig je je tandvlees juist mee. 

Tip 2: Stoken, flossen en ragen

Tussen de tanden en kiezen hopen bacteriën zich extra veel op. Die haal je weg door te stoken, flossen of ragen. Als een irritatie of ontsteking van het tandvlees de oorzaak van de jeuk is, beperk je de verspreiding van de bacteriën op deze manier. Maar ook als iets anders de oorzaak is, doe je hier goed aan. Altijd, maar zeker nu je mond kwetsbaar is (en daarom jeukt). 

Tip 3: Slik antihistamine tegen tandvleesjeuk

Eén van de doeltreffendste oplossingen bij een allergische reactie, is antihistamine. Een stof die allergische reacties stilt. Vaak slik je dit in de vorm van een pilletje. Dit is te koop bij drogisten of bij de apotheek, op recept van de dokter. Gebruik dit middel dus niet zomaar – alleen wanneer jeukend tandvlees echt een symptoom is van een allergische reactie. Vaak herken je dit aan verkoudheidsklachten en traanogen, dit hangt vaak samen met jeuk aan je tandvlees.

Tip 4: Genoeg water drinken

Tandvleesjeuk kan ontstaan door een droge mond. Genoeg water drinken (en je mond dus goed vochtig houden) kan hier tegen helpen. Dranken met suiker of zuren kunnen je tandvlees juist verder irriteren, dus laat die voorlopig even staan. Ook alcohol is een slecht plan: dit droogt je mond juist weer uit. 

Ook handig: spoelen met koud water kan de jeuk in je mond verlichten.

Tip 5: Een tandvleesgel gebruiken

Erg fijn bij jeuk: een speciale tandpasta voor je tandvlees. Met de tandvleesgel van NBF Gingival voed je je tandvlees en kalmeer je het. Bacteriën kruipen zo minder snel onder je tandvlees om daar je gebit te irriteren en jeuk te veroorzaken. Heb je al jeuk en wil je daar zo snel mogelijk vanaf? Je kalmeert je tandvlees ook direct met deze gel.

Nieuwsgierig geworden? Met de code NBFSTART2023 krijg je nu 15% korting.

Tip 6: Eet gezond en rook niet

Slecht eten en roken kan een enorm effect hebben op je mond. Het kan je mond irriteren en dat helpt zeker niet bij het herstel als er al wondjes of ontstekingen zijn. Eet daarom gezond, dus genoeg vitaminen, en rook niet. Grote kans dat de jeuk door kleine irritaties of aften zo als sneeuw voor de zon verdwijnt. 

Tip 7: Draag een mondbeschermer

Is knarsen de oorzaak van jeukend tandvlees, schaf dan een knarsbitje aan. Hiermee beperk je verdere schade aan je gebit. Combineer dit met één of meerdere tips uit dit rijtje tegen de jeuk. 

Tip 8: Ga naar de tandarts en mondhygiënist

De tandarts en mondhygiënist kijken zo nauwkeurig naar de gezondheid van je gebit en mond, dat ze irritaties al snel opmerken. Zo voorkom je hevige jeuk of pijn en heftigere ontstekingen – de specialist grijpt op tijd in! Ook als je al jeuk hebt en deze tips niet werken, is het verstandig om naar de tandarts te gaan. Hij of zij zoekt samen met jou naar de oorzaak en een oplossing. 

Tips tegen tandvleesjeuk

De 8 tips nog eens op een rijtje: poets goed, stook je tanden, slik antihistamine, drink genoeg water, gebruik een tandvleesgel, eet gezond en rook niet, draag een mondbeschermer, en ga naar de tandarts of mondhygiënist.Vermoed je dat een irritatie of ontsteking van je tandvlees de oorzaak is van de jeuk? Hier lees je er meer over. Twijfel je nog? Doe zelf thuis een gebitscontrole! Hoe, dat leggen we je hier uit.

Producten

Winkelwagen
Scroll naar boven