Pijn na een wortelkanaalbehandeling? Dat komt vaak voor. Het betekent gelukkig niet (altijd) dat de behandeling niet gelukt is. Dat neemt niet weg dat de zeurende pijn ontzettend vervelend is en je er zo snel mogelijk van af wil. Deze 6 tips helpen je bij blijvende pijn na een wortelkanaalbehandeling.

Pijn na wortelkanaalbehandeling

Als je ooit een wortelkanaalbehandeling hebt gehad, dan weet je waarschijnlijk: de pijn vooraf, van de wortelkanaalontsteking, is veel heftiger dan de pijn erna. Bij de meeste mensen tenminste. Bij een wortelkanaalbehandeling wordt de infectie in een tandwortel weggehaald. De tandarts vijlt de wortelkanalen ruimer, maakt het kanaal schoon en vult deze weer op. 

Na de behandeling is het wortelkanaal schoon, maar is de infectie nog niet 100% genezen. Dat kan nog een paar weken tot maanden duren. Gelukkig is de pijn sneller weg. Na ongeveer een week is de napijn van een wortelkanaalbehandeling meestal verdwenen. De napijn voel je waarschijnlijk bij koude of warme vlagen, bij (harde) aanraking of bij kauwen of bijten. 

Leestip: welke soorten verdovingen zijn er bij de tandarts?

6x tips bij blijvende pijn na een wortelkanaalbehandeling

Heb je net een wortelkanaalbehandeling ondergaan en heb je nog pijn? Maak je niet direct zorgen. De pijn verdwijnt vrijwel altijd vanzelf. Er zijn een aantal manieren die je helpen bij het herstel (want zoals je hierboven leest: je bent nog niet meteen genezen!) en die de napijn kunnen verlichten. 

  1. Neem een pijnstiller tegen pijn na een wortelkanaalbehandeling

Een wortelkanaalbehandeling wordt meestal onder plaatselijke verdoving gedaan. Deze werkt na één tot drie uur weer uit, waarna je kan blijven zitten met zeurende pijn. Om dat te verzachten, kun je een pijnstiller nemen. Ga voor paracetamol – dit is het veiligst. Heb je grover geschut nodig? Neem dan contact op met de tandarts. Hij of zij kan iets anders adviseren of een recept uitschrijven voor pijnstilling van de apotheek.

  1. Niet roken

Laat sigaretten even voor wat ze zijn. In sigaretten zitten namelijk stoffen die het herstel van wondjes tegenhouden. Zeker wondjes in je mond, aangezien de stoffen daar direct voorbijkomen. Er is tijdens de wortelkanaalbehandeling flink in je mond gepriegeld, het is slim om je gebit en tandvlees alle kans op herstel te gunnen!

  1. Poets en stook zacht

Laat de verzorging van je gebit niet verslonzen nu je mond pijnlijk gebied is. Poets nog steeds twee keer per dag nauwkeurig en stook en flos tussen alle tanden en kiezen. Doe dat voorzichtig en met een zachte tandenborstel, zodat je niet teveel druk uitoefent op je gebit en je tandvlees niet beschadigt. Het is belangrijk om je mond goed schoon te houden, zodat bacteriën geen kans krijgen om tot (verdere) ontstekingen te leiden. 

Wil je weten hoe je je gebit écht goed (zelf) schoonmaakt? Lees dit blog met 7 tips voor een gezonde en schone mond.

  1. Koel je wang

De pijn in je kaak kan je stillen met een koud kompres. Dit kan de druk die je voelt verminderen. Doe dat met een speciaal kompres, of wikkel een zak diepvrieserwten in een droge theedoek. Dit is goed te vormen naar je kaak en directe kou is vaak te heftig. Doe dit een paar keer per dag. Op deze manier beperk je ook de zwelling die kan ontstaan.

  1. Eet zachte producten

De pijn die je voelt na een wortelkanaalbehandeling is vaak drukpijn. Dit voel je met name tijdens het eten, wanneer je kaken op elkaar komen. Eet daarom, zolang je pijn hebt, zoveel mogelijk zachte producten. Denk aan vla, soep, zachte broodjes, banaan of ijs. 

  1. Gebruik een speciale tandvleesgel

Je tandvlees is waarschijnlijk wat gevoelig na de behandeling. Een speciale tandvleesgel (een soort tandpasta voor je tandvlees) kan dan verlichting bieden. Smeer de NBF Gingival Gel twee keer per dag op je gevoelige tandvlees, masseer het in en laat minimaal 10 minuten intrekken. Deze gel beschermt je tanden tegen bacteriën die onder het tandvlees kruipen (een grote oorzaak van wortelkanaalontsteking) en voedt en beschermt je tandvlees voor langere tijd. Ook kalmeert het de irritatie die je in je mond voelt.

Proberen? Je bestelt deze gel nu met 15% korting! Voer de code NBFSTART2023 in bij het afrekenen. 

Heb je een week na de wortelkanaalbehandeling nog pijn?

Ga dan naar de dokter. Ook als de pijn heel hevig is en je beperkt in het dagelijks leven, is het verstandig om terug te gaan naar de tandarts. In sommige gevallen is een herbehandeling nodig. Er zijn dan namelijk toch weer bacteriën in het wortelkanaal gekomen of de behandeling is niet helemaal goed uitgevoerd. De tandarts zal de kies weer openmaken, spoelen en weer vullen. Geen zorgen: dat is vaker niet, dan wél nodig. Maar een dubbele check bij de tandarts kan nooit kwaad.