Wat fijn: je bent zwanger! Een mooie tijd, maar ook eentje waarin je last kan krijgen van kwaaltjes. Eén van die lichamelijke klachten is pijnlijk tandvlees. Of zelfs geïrriteerd of ontstoken tandvlees. Dat is tijdens een zwangerschap niet alleen vervelend maar helaas ook ontzettend gevaarlijk. Hoe dat precies zit? Dat leggen we hieronder uit. Dit is wat je moet weten over ontstoken tandvlees en zwanger zijn. 

Ontstoken tandvlees en zwanger

Tijdens de zwangerschap zit je vol hormonen. Bij sommige mensen zorgen die hormonen voor overgevoeligheid voor tandplak. Daardoor wordt het tandvlees vaak opgezwollen en rood.

Je tandvlees is tijdens een zwangerschap dus gevoeliger voor irritaties en ontstekingen. Dat betekent dat je sneller wondjes hebt in je mond (bijvoorbeeld door te hard poetsen) en dat bacteriën sneller onder je tandvlees kruipen. Die bacteriën zorgen daar dus voor geïrriteerd tandvlees (gingivitis) of ontstoken tandvlees (parodontitis). Het is gevoelig bij aanraking en bloedt misschien vaker – twee bekende symptomen bij tandvleesontsteking. Als zwangere ben je hier dus gevoeliger voor.

Risico’s ontstoken tandvlees en zwanger

Hoewel ontstoken tandvlees nooit prettig is (en zelfs altijd gevaarlijk kan zijn) is het zeker een punt van aandacht tijdens een zwangerschap. Uit verschillende onderzoeken blijkt namelijk dat ontstoken tandvlees kan leiden tot vroeggeboorte. Een zwangere met parodontitis zou twee tot zeven keer meer kans hebben op een te vroeg geboren kindje dan een zwangere zonder tandvleesontsteking. Alle reden voor een goede behandeling, dus. 

Zwanger en ontstoken tandvlees: behandeling en tips om dit te voorkomen

Het is duidelijk: je mond kan wel wat extra ondersteuning gebruiken nu. Er zijn een aantal manieren om tandvleesontsteking zoveel mogelijk te voorkomen, die lichten we hieronder toe. Maar geen zorgen: ook een beginnende irritatie is vaak nog goed zelf te verhelpen. 

  1. Poets nauwkeurig

Zowel bij al ontstoken als bij geïrriteerd tandvlees is poetsen erg belangrijk. Op deze manier poets je het tandplak zo veel mogelijk weg. Zo beperk je de reactie op de overgevoeligheid. Ook verklein je de kans dat de bacteriën (verder) onder het tandvlees kruipen. Poets met een tandpasta met fluoride en gebruik een zachtere borstel. Poets daarnaast minimaal twee keer per dag. 

Weten welke producten onmisbaar zijn bij goede mondverzorging? Dat lees je hier. Zeker tip 5 komt goed van pas tijdens een zwangerschap!

  1. Stoken, flossen of ragen

Stoken, flossen of ragen is minstens zo belangrijk. Die bacteriën hopen zich namelijk vooral op in de kieren tussen je tanden en kiezen. Juist daar kruipen ze onder het tandvlees en zorgen ze voor irritaties en ontstekingen. Ben je zwanger, neem stoken of flossen dan écht mee in je mondverzorgingsroutine. Ook als je tandvlees al geïrriteerd is, is dit erg belangrijk. 

  1. Tandvleesgel

Met een tandvleesgel sla je eigenlijk twee vliegen in één klap: je kalmeert de irritatie die je al hebt én beschermt je tandvlees tegen bacteriën. In onze NBF Gingival Gel zitten veel vitaminen die je tandvlees voeden en voor langere tijd beschermen. Het is dus verstandig om tandvleesgel (een soort tandpasta voor je tandvlees) in huis te halen na een positieve zwangerschapstest.

Je bestelt de NBF Gingival Gel nu met 15% korting! Gebruik de code NBFSTART2023 bij het afrekenen. 

  1. Tong schrapen

Ooit al eens goed naar je tong gekeken? Je tong zit vol met gaatjes en randjes. Daar hopen bacteriën zich veel op, om zich daarna aan je tanden te hechten. Als tandplak dus. Met een tongschraper verminder je die bacteriën. Ook deze tool is dus geen overbodige luxe tijdens je zwangerschap!

Wil je meer weten over de voordelen van tongschrapen? Lees dit blog!

  1. Gezonde leefstijl

Als zwangere komt deze tip vast je neus uit. Maar ja, óók voor je tandvlees is gezond leven ontzettend belangrijk. Alcohol en roken heb je vast al uit je routine geschrapt. Gelukkig maar, want beiden zijn funest voor gezond tandvlees. Daarnaast is het slim om genoeg vitamines binnen te krijgen, niet teveel suiker te eten en voldoende water te drinken. Met water spoel je bacteriën weg uit je mond én voorkom je droog en kwetsbaar tandvlees. 

  1. Naar de tandarts

Als zwangere is deze tip extra belangrijk. Gaat je pijnlijke tandvlees niet over na het toepassen van bovenstaande tips of wordt het juist heftiger? Neem dan meteen contact op met je tandarts. Zeker als het inmiddels een flinke ontsteking is, is naar de tandarts gaan voor een behandeling de enige optie. Dit kun je zelf niet meer oplossen. 

Na de zwangerschap: wat je moet weten over kinderen en tandverzorging

Het duurt nog even, maar als je kindje tussen de 6 en 9 maanden oud is, krijgt hij of zij al de eerste melktandjes. En dat betekent dat je meteen aan de slag moet met goede mondverzorging. Dat kan best een uitdaging zijn. Met onderstaande 4 blogs lees je je alvast in!

Je kan maar beter goed voorbereid zijn, toch?