Wit tandvlees? Dat vertelt je meer dan je zou denken. De kleur van je tandvlees zegt namelijk veel over de gezondheid van je mond. In dit blog vertellen we je over de oorzaak van wit tandvlees en de signalen die je absoluut niet mag negeren. Ook geven we je 5 tips om wit tandvlees snel weer te herstellen. 

Oorzaak van wit tandvlees

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken van wit tandvlees:

 • Schimmelinfectie: door een schimmel kan een witte waas op je tandvlees ontstaan.
 • Aften: dit zijn witte vlekjes (of soms grotere vlekken) op je tandvlees, tong of wangen.
 • Bloedarmoede, ijzer- of vitamine B-tekort: dit geeft een bleke kleur aan je tandvlees.
 • Tandvleesontsteking: ongezonde, geïrriteerde plekken op je tandvlees kunnen wit uitslaan.
 • Leukoplakie: deze witte vlekken op het tandvlees ontstaan o.a. door irritaties door het verkeerd dragen van een kunstgebit of door roken, soms zijn de vlekken ruw en hard.
 • Mondkanker: tumoren in de mond kunnen wit zijn.
 • Mondbehandeling: door een behandeling als bleken of door een verdoving kan je tandvlees wit worden. Dit trekt meestal vanzelf weg. 

Je tandvlees kan trouwens ook hele andere kleuren aannemen. Bij rood tandvlees is er waarschijnlijk sprake van een irritatie of ontsteking. Bij paars of zwart tandvlees ben je verder van huis. Paars of zwart tandvlees betekent namelijk dat het tandvlees (bijna) is afgestorven of dat er een hevige bloeduitstorting is. Bijvoorbeeld na een tandvleesoperatie. Spot je een stukje paars of zwart tandvlees bij jezelf? Neem dan altijd contact op met een arts.

5x tips om wit tandvlees weer gezond te krijgen

Hoewel de oorzaken van wit tandvlees erg uiteen lopen, is de behandeling ervan vaak hetzelfde. Wit tandvlees door aften, schimmel, een tandvleesontsteking of een mondbehandeling komt namelijk het vaakst voor. Onderstaande tips voor gezond tandvlees kunnen je in dat geval goed helpen.

 1. Poets en flos goed

Poets je tanden minimaal twee keer per dag. Doe dat het liefst met een tandpasta met fluoride en met extra aandacht voor de kiezen achterin je mond. Flos, rag of stook daarnaast iedere dag nauwkeurig. Juist tussen je tanden en kiezen hoopt tandplak zich vaak op. Hier kruipt het onder je tandvlees en zorgt het voor ontstekingen en irritaties. 

Leestip: 7 tips voor een gezonde en schone mond

 1. Drink voldoende water 

Genoeg water drinken is belangrijk. Voor je lichaam, maar ook zeker voor de gezondheid van je mond. In een droge mond verspreiden bacteriën zich namelijk makkelijker. Wanneer je drinkt, spoel je bovendien een hoop bacteriën weg voordat ze zich kunnen hechten aan je gebit. Drink daarom de hele dag door slokjes water, minimaal 1,5 liter per dag. 

Jeukt je tandvlees ook? Lees hier hoe je de jeuk verhelpt.

 1. Gebruik een tandvleesgel tegen wit tandvlees

Met een tandvleesgel voed je je gevoelige tandvlees een beetje extra. In de NBF Gingival Gel zitten vitaminen die je tandvlees kalmeren. Ook beschermt het je tandvlees tegen bacteriën die ontstekingen veroorzaken. Zelfs als je al last hebt van geïrriteerd wit tandvlees, kan een tandvleesgel je helpen. 

Bestel de tandvleesgel hier. Gebruik de code NBFSTART2023 voor 15% korting op een tube.

 1. Eet en leef gezond

Wat je eet, drinkt en doet heeft meer impact op je mond dan je denkt. Maar wanneer je immuunsysteem het zwaar heeft, merk je dat ook heel snel aan je tandvlees en gebit. Het wordt gevoeliger en ontsteekt sneller. Merk je de eerste signalen op? Zorg dan meteen voor extra vitaminen uit groenten en fruit, drink geen alcohol en rook even niet. Zo help je je tandvlees om zich zo goed mogelijk te herstellen.

 1. Schraap je tong

Op je tong hopen zich veel bacteriën op. Je tong rust veel tegen je gehemelte en gebit aan, waardoor de bacteriën ook daar voor irritaties kunnen zorgen. Schraap je tong daarom regelmatig schoon met een tongschraper. Lees hier meer over de voordelen en het gebruik van een tongschraper.

Ga naar de tandarts of huisarts

Belangrijk! Vermoed je dat de oorzaak een schimmelinfectie of bloedarmoede is of heb je last van andere verdachte symptomen (zoals een zwelling of hevige pijn)? Ga dan altijd naar de dokter of tandarts. Zij helpen je met een passende behandeling, zoals een zalfje of medicijnen. Leestip: Bang voor de tandarts? Deze 6 tips helpen je van je tandartsangst af.