Pijn in je kies bij kauwen komt veel voor. Het klinkt mild, maar kan voor ontzettend veel pijn en frustratie zorgen. Je kan er soms niet door eten, slapen of werken en het zeurt continu. Wij zetten de meest voorkomende oorzaken van kiespijn bij kauwen op een rij. Daarna delen we 8 praktische tips om je kiespijn zo snel mogelijk te stillen én op te lossen. 

Oorzaak pijn in kies bij kauwen

Pijn in je kies bij kauwen kan verschillende oorzaken hebben:

 • Tandvleesontsteking of -irritatie: bacteriën in tandplak kruipen onder je tandvlees en zorgen daar voor ontstekingen en irritaties.
 • Bijholteontsteking: snot en bacteriën hopen zich, bijvoorbeeld na een verkoudheid of keelontsteking, op in de holtes boven je kaak, waar het drukt op je tandwortels.
 • Beugel: er staat veel spanning op je gebit wanneer je een beugel draagt, zeker wanneer deze net is geplaatst of aangedraaid.
 • Verstandskiezen: doorkomende verstandskiezen zorgen vaak voor veel druk op je tandvlees en je kiezen.
 • Iets tussen je kiezen: grove etensresten tussen je tanden en kiezen kunnen zorgen voor veel spanning.
 • Abces: vocht of pus, bijvoorbeeld door een ontsteking of gaatje, in een holte kan op je kiezen drukken.
 • Gaatje: door een gaatje in je kies is het hele gebied vaak gevoelig.
 • Wortelpuntontsteking: wanneer de punt van de wortel van een kies ontstoken raakt, geeft dit veel druk.

Leestip: zó ziet ontstoken tandvlees eruit.

8x tips tegen de pijn in je kies bij kauwen

Pijn in je kies bij kauwen kan dus veroorzaakt worden door veel verschillende dingen. Gelukkig is een groot deel hiervan zelf goed te stillen of op te lossen. 

 1. Neem een pijnstiller tegen pijn in je kies bij kauwen

Pijn in je kies kan veel pijn veroorzaken. Neem daarom een pijnstiller om de drukpijn (deels) weg te nemen en om je kiezen rust te geven. Gebruik het liefst paracetamol. Dit is een veilig middel om langere tijd te gebruiken. Helpt dit niet genoeg? Vraag je huisarts dan om zwaardere pijnstilling. Een plaatselijke verdoving kan ook (tijdelijk) helpen.

Leestip: welke verdovingen bij de tandarts zijn er allemaal?

 1. Koel je wang

Een drukkend gevoel aan je kies bij het kauwen kan ook zwellingen veroorzaken. Die verminder je door je kaak of wang regelmatig te koelen met een icepack of iets anders kouds. Tip: gebruik een zak erwten. Dit blijft lang koud en kun je makkelijk vormen naar de vorm van je wang. Koel steeds een paar minuten en leg altijd een theedoek tussen het ijs en je huid. 

 1. Stomen

Is een bijholteontsteking de oorzaak van de pijn aan je kiezen? Dan kan stomen verlichting geven. Daarmee stoom je het snot in je holten als het ware los, waardoor het makkelijker weg kan stromen. Vul een bak met warm water, ga hierboven hangen en hang een handdoek over je hoofd. Doe dit zo’n 15 minuten. Kijk goed uit met heet water!

 1. Eet met de andere kant 

Doet je kies pijn als je erop drukt? Niet drukken dan! Een flauw inkoppertje, maar toch belangrijk: ontlast je zere kiezen zoveel mogelijk. Zo kan het zo goed mogelijk herstellen in rust. Kauw dus met de andere kant en forceer niets. Ook wanneer de pijn afneemt of zelfs verdwenen is, kun je je kiezen het beste nog een paar dagen rust geven. 

 1. Poets en flos goed

De gezondheid van je mond is bij pijn belangrijker dan ooit. Bacteriën zorg in een gevoelige mond namelijk nog sneller voor irritaties en ontstekingen. Poets daarom minimaal twee keer per dag nauwkeurig. Stook, flos of rag daarnaast dagelijks grondig tussen alle kiezen en tanden. Ook een tongschraper komt nu goed van pas. Hier lees je meer over de voordelen van een tongschraper.

Zijn etensresten tussen je kiezen de oorzaak van de drukpijn? Dan ben je met deze tip snel van je pijn verlost!

 1. Drink genoeg water

In een droge mond ontstaan sneller scheurtjes waarin bacteriën goed gedijen. Houd je mond daarom vochtig. Door regelmatig een slok water te nemen, spoel je bovendien veel schadelijke bacteriën weg. Ook draagt het bij aan een gezond lichaam, wat minstens zo belangrijk is bij herstel.

 1. Gebruik een tandvleesgel

Met een goede tandvleesgel geef je je tandvlees net dat beetje extra hulp bij herstel. Onze NBF Gingival Gel zit vol met voedende vitaminen. Smeer dit dagelijks op je tandvlees om irritaties en ontstekingen te kalmeren. Ook verklein je zo de kans dat bacteriën onder je tandvlees kruipen.

Je bestelt de NBF Gingival Gel nu met 15% korting! Gebruik de code NBFSTART2023 bij het afrekenen.

 1. Eet en leef gezond

Pijn in je kies bij het kauwen wijst erop dat er iets in je mond niet helemaal goed zit. Je lichaam werkt direct hard om dit te bestrijden. Gezond eten en leven draagt daaraan bij. Drink dus even geen alcohol, rook niet en eet zo gezond en gevarieerd mogelijk. Dat helpt bij je herstel. 

Nog steeds pijn? Ga naar de tandarts.

Neemt de drukpijn aan je kies niet af na een paar dagen met bovenstaande tips? Of is de pijn ondraaglijk en maak je je zorgen? Neem dan altijd contact op met de tandarts. Hij of zij inspecteert je gebit, maakt eventueel foto’s om de wortels en holtes goed te bekijken, en helpt je naar een oplossing.