De meeste mensen hebben er wel eens last van: stinkend tandvlees. Je merkt het bijvoorbeeld bij het poetsen of flossen van je tanden, of door een vieze smaak in je mond. Stinkend tandvlees is niet alleen vervelend en ongemakkelijk, maar kan ook erg gevaarlijk zijn. Wij delen 6 tips om dit probleem op te lossen.

Stinkend tandvlees: de oorzaak

De oorzaak van stinkend tandvlees is eigenlijk bijna altijd hetzelfde: bacteriën. Die komen bijvoorbeeld uit etensresten die op en tussen je tanden blijven plakken. Oftewel: tandplak. Als dit hard wordt, noemen we het tandsteen. De bacteriën vermenigvuldigen zich en verspreiden zich dan zelfs tot ónder het zachte tandvlees. En dat is slecht nieuws. Daar kun je er namelijk niet meer bij en kruipen ze juist alleen maar verder.

En de gevolgen zijn niet mals. In het ergste geval tasten de bacteriën je kaakbot zo ver aan dat je tanden uitvallen. 

Leestip: 4x gevaarlijke gevolgen van ontstoken tandvlees

Is het niet per se je tandvlees dat stinkt? Dan is het waarschijnlijk je adem. Hier lees je hoe je een stinkende ademgeur voorkomt.

6x tips tegen stinkend tandvlees

Stinkt je tandvlees, dan los je het op met deze 6 praktische tips. 

  1. Tanden poetsen

De aller- allerbelangrijkste tip tegen stinkend tandvlees: poets je tanden heel goed. Doe dat minimaal twee keer per dag, met extra aandacht voor je achterste kiezen en met een goede tandpasta met fluoride. Zo voorkom je zo veel mogelijk dat bacteriën zich hechten aan je tanden. 

  1. Stoken, ragen of flossen

Deze tip verdient een gedeelde eerste plek met ‘tanden poetsen’. Tussen je tanden en kiezen hopen bacteriën zich namelijk ook erg op. Juist daar kruipen ze vaak onder het tandvlees. Die bacteriën haal je weg door goed te stoken, ragen of flossen. Doe dat dagelijks! 

  1. Veel water drinken tegen stinkend tandvlees

Goed voor je hele lichaam en ook specifiek je gebit. Drink de hele dag door genoeg water en houd je mond goed vochtig. Op die manier spoel je veel bacteriën en etensresten weg. Ook stimuleer je de aanpak van speeksel. Dat is goed, want een droge mond is sneller geïrriteerd. 

  1. Tandvleesgel gebruiken

Als je tandvlees stinkt, is het vrijwel altijd geïrriteerd of zelfs al ontstoken. Een tandvleesgel helpt je niet alleen om een irritatie te kalmeren, het beschermt je tandvlees ook tegen de verspreiding van bacteriën. Een handig middeltje om in huis te hebben!

Goed nieuws: je bestelt de NBF Gingival Gel nu met 15% korting! Gebruik de code NBFSTART2023 bij het afrekenen.

  1. Tong schrapen

Op je tong hopen ontzettend veel bacteriën zich op. Kijk maar eens goed naar je tong: die zit vol met kiertjes en gaatjes. Deze bacteriën hechten zich aan het tandplak om vanaf daar je tandvlees te irriteren. Haal deze bacteriën dus zo goed mogelijk weg! Hoe en waarom je een tongschraper precies gebruikt? Dat lees je hier!

  1. Niet roken en geen alcohol

Roken en alcohol is voor weinig dingen goed, en zo zit het ook met je tandvlees. Alcohol droogt je mond uit en een droge mond is gevoelig voor bacteriën en irritaties. De stofjes in sigaretten zorgen voor meer irritaties en ontstekingen in je mond. Dat kan dus goed de oorzaak van je vies ruikende tandvlees zijn.

De 6 tips tegen stinkend tandvlees in het kort: poetsen, flossen, water drinken, tandvleesgel gebruiken, je tong schrapen, en geen alcohol drinken en niet roken. 

Gaat je stinkende tandvlees niet weg?

Dan is de kans groot dat je tandvlees al ernstig ontstoken is. Dit noemen we parodontitis. Helaas kun je dit zelf niet meer oplossen. De tandarts of mondhygiënist maakt je gebit dan grondig schoon en behandelt je tandvlees. Goede extra tip: ga netjes ieder (half)jaar naar de tandarts, dan pak je dit soort problemen snel en pijnloos aan.

Leestip: Tandvlees jeuk: oorzaak en 8 goede tips