Help, al mijn tanden doen pijn! Pijn aan je tanden komt heel veel voor. Dat is niet zo vreemd: je mond is altijd in beweging en zodra je weerstand een beetje zakt, merk je dat al snel aan je gebit. Er zijn veel oorzaken van pijn aan je tanden, maar goed nieuws: er zijn ook genoeg tips om de pijn zelf te verzachten en aan te pakken. Wij delen 9 effectieve tips met je.

Al je tanden doen pijn: dit zijn de oorzaken 

We lieten het hierboven al even vallen: er zijn veel verschillende oorzaken van pijn aan je hele gebit. Dit zijn de vaakst voorkomende aanleidingen:

 • Terugtrekkend tandvlees: dit zorgt voor blootliggende tandhalzen en dus zenuwen.
 • Bijholteontsteking: een ontsteking in de bijholte kan drukken op je tanden en kiezen in de bovenkaak. 
 • Beugel: een beugel zorgt voor spanning op je gebit. Zeker wanneer de beugel net is aangedraaid, voel je dat in al je tanden en kiezen.
 • Tandvleesontsteking of -irritatie: geïrriteerd of ontstoken tandvlees zorgt voor gevoelige tanden en kiezen. De bacteriën verspreiden zich onder het tandvlees en kunnen daar je kaakbot en wortels aantasten.
 • Doorkomende verstandskiezen: dit geeft druk op je tandvlees maar soms ook op de rest van je gebit. Zeker als er eigenlijk niet genoeg ruimte is voor de kiezen of wanneer ze scheef doorkomen.
 • Abces: bij een ontsteking kan zich pus ophopen in een holte, bijvoorbeeld in je tandvlees. Dit kan op je tanden en kiezen drukken. 
 • Knarsen en klemmen: overdag (maar vooral tijdens het slapen) klemmen sommige mensen hun kaken automatisch strak op elkaar. Dit zorgt voor druk op je gebit. Ook knarsen (het over elkaar heen bewegen van de kiezen en tanden) kan je tanden beschadigen en druk geven.
 • Wortelpuntontsteking: een ontsteking van de wortelpunt van een tand of kies kan zorgen voor uitstralende pijn naar de rest van je tanden 

Leestip: Teruggetrokken tandvlees herstellen en remmen: 7 tips

9 tips bij pijn aan al je tanden

De oorzaken van pijn aan je hele gebit zijn uiteenlopend. Bekijk onderstaande 9 tips en bepaal welke oplossing kan helpen bij de oorzaak van jouw pijn. 

 1. Poetsen, ragen, flossen, stoken

Het is belangrijk dat je je gebit schoon houdt: zowel tegen de pijn als om erger te voorkomen. Poets twee keer per dag goed en flos, stook of raag dagelijks tussen al je tanden en kiezen. Op die manier verwijder je zo veel mogelijk schadelijke bacteriën uit je mond. Juist die bacteriën zorgen voor irritaties en ontstekingen aan het tandvlees.

 1. Tandvleesgel

Een speciale tandvleesgel is eigenlijk het verlengde van bovenstaande tip. Met deze gel verzorg je namelijk je gevoelige tandvlees. Het kalmeert de pijn aan je tandvlees, en zorgt er tegelijkertijd ook voor dat bacteriën zich niet verder kunnen verspreiden. Het werkt dus kalmerend én voedend. 

Wil je onze NBF Gingival Gel voor je tandvlees proberen? Je krijgt nu 15% korting met de code NBFSTART2023.

 1. Neusspray

Vermoed je dat een bijholteontsteking de oorzaak van de pijn aan je gebit is? Verlicht de druk met een neusspray. Het liefst een met xylometazoline. Hiermee open je de ruimtes naar de holtes, zodat snot en viezigheid makkelijker wegkomt. De druk op je tanden en kiezen neemt dan af. Een bijholteontsteking gaat meestal vanzelf over.

 1. Pijnstiller bij pijn aan al je tanden

Een simpele maar effectieve tip tegen de pijn: neem een pijnstiller. Met paracetamol haal je vaak de scherpe randjes van de pijn weg. Helpt het niet genoeg? Neem dan contact op met de huisarts of tandarts. Hij of zij kan je andere pijnstillers adviseren. 

 1. Knarsbitje 

Is klemmen of knarsen de oorzaak van je tand- en kiespijn? Kijk dan eens of een knarsbitje iets voor je is. Je koopt deze online, maar kunt ook een op maat gemaakte aanvragen bij de tandarts. Met dit bitje bescherm je je tanden en kiezen tegen beschadigingen. 

 1. Ontspanningsoefeningen

Het klemmen van je gebit zorgt voor veel spanning. Je kaken staan waarschijnlijk strak en daardoor klem je ze stevig op elkaar. Dit geeft druk. Kaakontspanningsoefeningen kunnen je helpen om die spanning weg te nemen. Op YouTube vind je er genoeg!

 1. Koelen

Verminder de pijn door je wang(en) te koelen. Bijvoorbeeld met een icepack of met een zak erwten die je vormt naar de vorm van je wang. Houd altijd een theedoek tussen het ijs en je huid. 

 1. Gezond eten en leven

Drink even geen alcohol, rook niet, drink veel water en eet gezond en gevarieerd. Op die manier help je je lichaam om te vechten tegen de irritatie of ontsteking. Water zorgt er bovendien voor dat bacteriën worden weggespoeld. 

 1. Naar de tandarts

De laatste tip van dit rijtje maar zeker niet de minst belangrijke. Sommige problemen aan je gebit kun je nu eenmaal niet (meer) zelf oplossen. Zoals een fikse tandvlees- of wortelpuntontsteking. Ook bij twijfel is het altijd een goed plan om naar de tandarts te gaan. Hij of zij checkt je gebit en helpt je zoeken naar een oplossing tegen de pijn.

De 9 tips tegen pijn aan al je tanden in het kort: poetsen en flossen, tandvleesgel, neusspray, een pijnstiller, knarsbitje, ontspanningsoefeningen, koelen, gezond eten en leven, en naar de tandarts gaan.

Meer tips over tanden?

Die hebben we! Denk aan tips bij aften, tips om zelf een gebitscontrole te doen of tips om van je tandartsangst af te komen. Alles voor een gezonde mond.