Zenuwpijn aan de kies doet ons allemaal wel eens naar onze wang grijpen. Het voelt als een pijnscheut, een steek of juist een trekkend gevoel in je kaak. Zeker bij warmte of kou speelt het op. Hieronder lees je over de oorzaak, symptomen én 6 oplossingen voor die intense zenuwpijn aan de kies.

Zenuwpijn aan je kies: symptomen en oorzaak

Zenuwpijn aan je kies klinkt misschien wat dubbel, want: heeft pijn niet altijd te maken met je zenuwen? Dat klopt. Toch is zenuwpijn een apart soort pijn. 

Symptomen van zenuwpijn aan je kies

 • De pijn kan stekend en scherp, of juist dof en zeurend zijn.
 • Je hebt een kloppend gevoel in je kaak of wang.
 • Je voelt druk boven of onder de kies.

Oorzaak zenuwpijn aan je kies

Er zijn over het algemeen twee soorten zenuwpijn aan je gebit:

 1. Een ontstoken of dode zenuw van je kies of tand

Bacteriën kunnen onder je tandvlees kruipen en de zenuwen van je tand of kies irriteren of doen ontsteken. Er zitten dus bacteriën in de zenuw. Dit kan ook komen door een gaatje.

 1. Blootliggende tandhalzen door teruggetrokken tandvlees

Door ontstoken tandvlees kan je tandvlees zich terugtrekken, waardoor de zenuwen van je tanden of kiezen bloot komen te liggen. Dat zijn gevoelige plekken.

Beide soorten zenuwpijn worden vaak veroorzaakt door bacteriën die je tandvlees irriteren. 

6 tips tegen zenuwpijn aan je kies

De aanpak om van zenuwpijn aan je kiezen af te komen, is dus ook gericht op de bacteriën in je mond. 

 1. Poets je tanden voorzichtig

Het is niet voor niets het advies van tandartsen: poets je tanden twee keer per dag heel nauwkeurig. Op die manier poets je zo veel mogelijk tandplak (oftewel: opgehoopte bacteriën) weg. Ook als je al zeurende of stekende pijn aan je kies hebt, is dat erg belangrijk. Om erger te voorkomen, maar ook om de irritatie te kalmeren. Doe dat wel voorzichtig en met een zachte tandenborstel. Je wil je tandvlees natuurlijk niet verder beschadigen. 

Leestip: 5x onmisbare producten bij tandverzorging

 1. Flos, stook of raag

Tussen je tanden en kiezen hopen zich veel bacteriën op. Die haal je zo veel mogelijk weg met stokers, flosdraad of ragers. Doe dat iedere dag en heel voorzichtig, ook als je tandvlees geïrriteerd is.

 1. Gebruik een tandvleesgel

Met een tandvleesgel pak je in één keer verschillende problemen aan. Allereerst kalmeer je de pijn aan je tandvlees hiermee. Daarnaast voed je je tandvlees met vitaminen, zodat het zich beter kan herstellen. Bovendien bescherm je het voor langere tijd tegen bacteriën. Ja, precies díé bacteriën die kunnen leiden tot teruggetrokken tandvlees en dus zenuwpijn. 

Bestel de NBF Gingival Gel nu met 15% korting! Gebruik de code NBFSTART2023 bij het afrekenen. 

 1. Drink genoeg water

Zoals voor zo’n beetje alles in je lichaam, is water ook ontzettend goed voor de gezondheid van je mond. In een droge mond ontstaan sneller scheurtjes waarin bacteriën zich vastbijten. Dat voorkom je door regelmatig water te drinken. Nog een voordeel: door te drinken, spoel je meteen een hele hoop bacteriën weg. 

Leestip: Welk eten is slecht voor je tanden? (+ tips om je tanden te beschermen)

 1. Neem een pijnstiller 

Je lost de pijn er niet direct mee op, maar het neemt het zeurende of stekende gevoel wel even weg. Neem het liefst paracetamol, dat is veilig te gebruiken. Wil je iets zwaarders, bespreek dat dan eerst met je tandarts of dokter. Bijkomend voordeel van een pijnstiller: je geeft je gebit hier rust mee (je knarst of voelt bijvoorbeeld vaak minder aan het pijnlijke gebied) en dat draagt bij aan je herstel.

Leestip: Dit moet je weten over bloedverdunners bij de tandarts

 1. Koelen 

Pijn aan je gebit kun je daarnaast ook kalmeren met een koud compres. Dit werkt vooral goed bij een kloppend gevoel, druk op je tanden of kiezen of zelfs een zwelling. Soms maakt de kou de stekende pijn in je kies juist scherper, test dus zelf voorzichtig of deze tip bij jou helpt.

De 6 tips tegen zenuwpijn aan je kies in het kort: poets je tanden voorzichtig, flos of stook, gebruik een tandvleesgel, drink genoeg water, neem een pijnstiller en koel je wang.

De belangrijkste tip: ga naar de tandarts

Houdt de zenuwpijn aan je kies aan en vermoed je een ontstoken zenuw? Ga dan altijd naar de tandarts. Hij of zij controleert je gebit grondig en kan de kies de nodige behandeling geven. Belangrijk: is de zenuwpijn ineens helemaal weg zonder behandeling? Dan is de zenuw waarschijnlijk afgestorven. De pijn komt na een tijdje altijd terug. De bacteriën verspreiden zich namelijk verder naar je kaakbot. In het ergste geval leidt dat tot een ontstoken kaakbot en uitvallende tanden of kiezen. Vermoed je een dode zenuw, ga dan ook naar de tandarts.

De behandeling kan onder verdoving. Hier lees je meer over de verschillende verdovingen die je kunt kiezen bij de tandarts. Geen zorgen, er zijn dus genoeg opties!