Zeurende kiespijn – iedereen kan zich er wel iets bij voorstellen. De zenuwen in je kaak spannen zich aan, eten voelt waarschijnlijk niet prettig en de kans is groot dat je je niet zo lekker voelt. Er zijn verschillende bekende oorzaken van deze pijn. Wij zetten ze op een rijtje en delen 5 handige tips voor herstel met je.

Zeurende kiespijn: de oorzaak

Zeurende kiespijn kan erg veel verschillende oorzaken hebben, vandaar dat veel mensen er wel eens last van hebben. We zetten de meest voorkomende aanleidingen op een rij:

  • Tandvleesontsteking of -irritatie: geïrriteerd of ontstoken tandvlees kan zorgen voor gevoelige tanden en kiezen. Bacteriën uit tandplak of tandsteen verspreiden zich tot onder je tandvlees, waar ze je kaakbot en wortels kunnen aantasten.
  • Doorkomende verstandskiezen: dit geeft druk op je tandvlees maar soms ook op de kiezen ernaast. 
  • Een gaatje (cariës): bij een gaatje is het tandglazuur van de tand of kies aangetast door bacteriën. Dit kan zorgen voor een zeurende of stekende pijn, vooral bij eten of drinken.
  • Bijholteontsteking: een ontsteking in de bijholte (achter je wang, aan de bovenkant) kan drukken op je tanden en kiezen in de bovenkaak. 
  • Wortelpuntontsteking: een ontsteking van de wortelpunt van een kies kan zorgen voor vervelende pijn. 

Ook hebben sommige mensen wel eens last van zeurende kiespijn zonder aanwijsbare oorzaak. Vermoed je dat geen van bovengenoemde oorzaken op jou van toepassing is en gaat de pijn niet over binnen een paar dagen? Neem dan contact op met je tandarts.

5x tips om zeurende kiespijn te herstellen

Hoewel de oorzaken van de kiespijn heel uiteenlopend zijn, kun je onderstaande 5 tips altijd toepassen. Voor de een kan het dé oplossing zijn, voor de ander is het een gevalletje ‘baat het niet dan schaadt het niet’. 

  1. Goed poetsen

Het lijkt misschien een beetje te laat voor deze tip, maar dat is het niet. Want óók als je al last hebt van zeurende kiespijn, is het belangrijk om goed te poetsen. Zo beperk je de verspreiding van schadelijke bacteriën onder je tandvlees en – in het beste geval – kan de irritatie die je pijn geeft nog vanzelf overgaan. Goed poetsen betekent minimaal twee keer per dag grondig poetsen met een tandpasta met fluoride. In dit blog vertellen we je meer over de verzorging van jouw type gebit (want wist je dat er verschillende gebitstypen zijn?).

  1. Flossen, stoken of ragen

Juist in de ruimtes tussen je tanden en kiezen hoopt tandplak (dus bacteriën) zich op. Het is dus belangrijk dat je deze delen van je mond goed schoonhoudt. Stook, raag of flos daarom regelmatig. Liefst dagelijks.

Leestip: 7x duurzame tandverzorgingsproducten en tips

  1. Tandvleesgel gebruiken

Met een speciale tandvleesgel geef je de hygiëne van je geïrriteerde mond een boost. In onze NBF Gingival Gel zitten vitamines die bijdragen aan gezond tandvlees. Bovendien beschermt de gel je tandvlees voor langere tijd tegen bacteriën en kalmeert het (zeurende) pijn aan je tandvlees. 

Bestel de gel nu met 15% korting! Gebruik de code NBFSTART2023 bij het afrekenen.

  1. Tong schrapen

Wist je dat je tong één van de vieste delen van je mond is? We vergeten ‘m vaak, maar het loont om je tong goed schoon te houden. In de kleine kiertjes in je tong hopen bacteriën zich namelijk snel op, en vanaf daar komen ze weer op je tanden en onder je tandvlees terecht. Door je tong te schrapen, neem je veel van die bacteriën weg. Zo verklein je de kans dat een eventueel gaatje of een ontsteking heviger wordt.

  1. Drink genoeg water

Een makkelijke manier om zeurende kiespijn te bestrijden, is simpelweg: water drinken. Erg hevige kiespijn herstel je er niet mee, maar beginnende irritaties wel. Dat zit zo: wanneer je drinkt, spoel je heel veel bacteriën uit je mond weg. Ook houd je je mond zo vochtig, waardoor bacteriën zich minder snel hechten en minder snel voor irritaties zorgen.

Bonustip: heb je erg veel pijn, neem bij een slok water dan ook een paracetamol. 

De vijf tips om zeurende kiespijn te herstellen in het kort: goed poetsen, flossen of stoken, tandvleesgel gebruiken, je tong schrapen en genoeg water drinken. 

Nog steeds kiespijn?

Gaat de zeurende pijn in je kies niet over nadat je bovenstaande 5 tips hebt toegepast? Dan is het tijd voor een controle bij de tandarts. Neem in de tussentijd een pijnstiller (het liefst paracetamol), koel je wang en ontlast de pijnlijke kant van je kaak zo veel mogelijk. Eet dus geen harde producten en kauw met de andere kant van je gebit. 

Wil je meer tips voor de verzorging van je gebit? Lees dan onze andere blogs, bijvoorbeeld over de verschillende verdovingen die je kunt nemen bij de tandarts.