Pijn aan je tandvlees achter de laatste kies is een veel voorkomende pijn. Het lijkt misschien erg gek en specifiek, maar dat is het dus niet. In dit blog lees je meer over de bekende oorzaken van dit type pijn en over de 9 oplossingen om de pijn (zelf) te verlichten of verhelpen.

Pijn tandvlees achter laatste kies: de oorzaak

Zoals we hierboven al benoemden: deze pijn is niet zo vreemd als het misschien lijkt. De oorzaak van pijn aan je tandvlees achter de laatste kies, is namelijk vaak dezelfde: doorkomende verstandskiezen. Die drukken van binnenuit tegen het tandvlees en dat kan zorgen voor jeuk, pijn of een drukkend en beurs gevoel. Zeker als de verstandskiezen niet helemaal recht doorkomen. Er ontstaat dan vaak een ontsteking en dat kan voor flink wat pijn zorgen.

Een andere veelvoorkomende oorzaak van pijn op deze plek, is ontstoken tandvlees. De ruimte achterin je mond, achter de achterste kiezen, is lastig te bereiken met je tandenborstel. Bacteriën blijven hier dus vaak opgehoopt zitten. Ze krijgen dan de kans om onder je tandvlees te kruipen en hier te zorgen voor irritaties en ontstekingen. En geloof ons maar: dat wil je niet

Ook zou je last kunnen hebben van een aft. Deze blaasjes hebben verschillende oorzaken, hier lees je meer over aften

9x tips tegen de pijn aan je tandvlees achter de laatste kies

Je hebt nu misschien een idee over de oorzaak van je pijn, maar je leest vast liever over de oplossing. Neem onderstaande 9 tips door en bepaal zelf welke tips helpen bij jouw pijn. 

 1. Poets je tanden regelmatig

Ja, óók als je tandvlees al geïrriteerd is, is het belangrijk om goed en regelmatig te poetsen. Doe dat dus twee keer per dag en heel nauwkeurig. Gebruik een tandpasta met fluoride: dat is (bewezen) goed voor je tanden. 

 1. Poets elektrisch

Een normale handtandenborstel is over het algemeen net zo goed als een elektrische. Kies dus vooral wat je zelf het prettigst vindt. Maar weet wel: de pijn aan je tandvlees achter de laatste kies bewijst waarschijnlijk dat je daar toch tandplak hebt gemist. Met een elektrische tandenborstel poets je op de lastig te bereiken plekken toch zo veel mogelijk viezigheid weg. 

 1. Flossen, stoken of ragen

Tussen je tanden en kiezen hopen bacteriën zich heel snel op. Flos, stook of raag dus regelmatig en grondig. Besteed daarbij extra aandacht aan de lastig te bereiken plekken. Oftewel: die achter in je mond.

 1. Neem een pijnstiller

Het is geen oplossing tegen de oorzaak, maar met een pijnstiller neem je wel de pijn (tijdelijk) weg. Gebruik het liefst paracetamol. 

 1. Tandvleesgel gebruiken

Met een speciale tandvleesgel sla je eigenlijk drie vliegen in één klap: 

 1. je voedt je geïrriteerde tandvlees met vitaminen;
 2. je beschermt je tandvlees voor langere tijd tegen bacteriën die onder je tandvlees willen kruipen om daar voor irritaties en ontstekingen te zorgen;
 3. je kalmeert de pijn aan je tandvlees.

Tandvleesgel is dus een ontzettend fijn product om op te nemen in je mondverzorgingsroutine, zeker als je regelmatig last hebt van pijn. Wil je de gel eens proberen? Met de code NBFSTART2023 krijg je 15% korting op de NBF Gingival Gel. 

 1. Tong schrapen

In je tong zitten heel veel gaatjes en kieren. Hierin hopen bacteriën zich snel op. Deze bacteriën blijven dan dus lang in je mond en belanden ook op je tanden. Dit is tandplak, en als het lang genoeg blijft zitten zelfs tandsteen. Deze bacteriën zorgen voor irritaties, ontstekingen en pijn aan je tandvlees. Je verkleint deze kans door je tong regelmatig te schrapen met een speciale tongschraper (en hoe je dat doet, lees je hier)

 1. Ontlast de kant met de pijn achter de laatste kies

Heb je pijn aan je tandvlees en/of achterste kiezen, dan is het geen goed idee om dit te forceren. Geef de gevoelige kant daarom rust, zodat het kan kalmeren. Zo heb je minder pijn en kan het beter herstellen. Eet dus tijdelijk met de andere kant van je gebit en eet ook niet te harde en scherpe producten.

 1. Ga op controle bij de tandarts

Het zou kunnen dat de pijn aan je tandvlees achter de laatste kies komt door doorkomende verstandskiezen. Ga daarom op controle bij de tandarts om dit vast te stellen. De arts zal foto’s van je gebit maken en je – zo nodig – doorverwijzen naar de kaakchirurg.

Leestip: Pijn na verstandskiezen trekken: 6 tips voor de nazorg

 1. Koelen

Door een pijnlijk gebied te koelen, neemt de zwelling af. Dit vermindert de druk of pijn. Dat doe je door een koud kompres in een schone theedoek te wikkelen en deze tegen je pijnlijke wang aan te houden. Geen kompres in huis? Een zak diepvrieserwten werkt ook goed. 

De 9 tips tegen pijn aan je tandvlees achter de laatste kies op een rij: je tanden regelmatig poetsen, elektrisch poetsen, flossen of stoken, een pijnstiller nemen, een tandvleesgel gebruiken, je tong schrapen, de pijnlijke kant ontlasten, op controle gaan bij de tandarts en koelen.

Nog steeds pijn?

Ga dan altijd naar de tandarts. Hij of zij zal je gebit onderzoeken en de oorzaak van de pijn vaststellen. Op basis van de oorzaak krijg je een behandelplan. Een kleine irritatie of gevoeligheid kun je soms zelf wel oplossen. Maar het verwijderen van je verstandskiezen? Daar moet toch echt een arts aan te pas komen.